/* */

Fakta og myter

Du har sikkert allerede hørt mange myter om fodsvamp. Her er lidt information om de mest almindelige, som hjælper til at skille de sande fra de falske.

Kun sportsudøvere får fodsvamp

Falsk.Selv om det engelske udtryk for fodvamp er ”Athlete’s Foot” (sportsmandens fod), kan du sagtens få fodsvamp, selv om du ikke dyrker sport.

Udtrykket er dog ikke helt forkert. Mange sportsfolk dyrker nemlig deres sport under forhold, der giver god grobund for svampeinfektionen, der netop trives i et varmt og fugtigt miljø. Og da sportsfolk ofte bruger det samme brusebad efter træning og kampe, kan den meget smitsomme fodsvamp hurtigt spredes.

Fodsvamp forsvinder af sig selv

Falsk. Infektionen forsvinder ikke af sig selv. Og uden behandling kan den blive værre – og i nogle tilfælde give komplikationer.

Fodsvamp skal kun behandles én gang

Det er forskelligt. Du kan vælge en medicin mod fodsvamp, der er specielt beregnet til éngangsbehandling, og som bevarer sin effekt i længere tid for at bekæmpe infektionen grundigt. Hvis du vælger en medicin, der ikke er beregnet til éngangsbrug, er det meget vigtigt, at du følger den anviste behandlingstid – også selvom dine symptomer ser ud til at forsvinde. Ellers er der en meget høj risiko for, at fodsvampen vender tilbage.

Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken.

Fodsvampen er væk, når symptomerne forsvinder

Falsk. Det er en almindelig misforståelse, der ofte giver tilbagefald og gentagne fodsvampinfektioner. Derfor er det vigtigt at gennemføre behandlingen efter anvisningerne.

Læs omhyggeligt vejledningen i indlægssedlen eller på pakken.

Fodsvamp kan ikke udryddes

For det meste falsk. De fleste tilfælde af fodsvamp kan behandles med den rette medicin. I få tilfælde kan fodsvamp være en kronisk infektion, der kræver langvarig og mere omfattende behandling. Hvis du har mistanke om, at du har en kronisk infektion, skal du tale med din læge.

Kun personer med dårlig hygiejne får fodsvamp

Falsk. Du kan sagtens blive smittet med fodsvamp, selvom du har en god hygiejne. Hvis du plejer dine fødder rigtigt og følger vores tips til forebyggelse, kan du minimere risikoen for fodsvamp. Det er særlig vigtigt, hvis du er i risikogruppen.

Jeg bliver smittet, hvis jeg kommer i kontakt med svampen

Falsk. Vi reagerer ikke helt ens, når vi kommer i kontakt med fodsvamp.

Selvom fodsvamp er meget smitsomt, behøver du derfor ikke, at blive smittet, bare fordi du kommer i kontakt med svampen. Hvis du mener, du har været udsat for smitte, skal du følge vores vejledning til god fodpleje og holde øje med, om du får nogle af de almindelige symptomer.

Fakta og myter – Lamisil