Spring til indhold
Kronisk syge mennesker

Fodpleje til mennesker med diabetes

For diabetikere kan svampeinfektioner være et almindeligt problem. Hvis de ikke behandles, kan disse infektioner forårsage alvorlige problemer for fødderne.

Særlig pleje af diabetiske fødder
Hvis du har diabetes, er det ekstremt vigtigt at pleje dine fødder, og det bør være en integreret del af din daglige sundhedsrutine. Svampeinfektioner er en almindelig tilstand blandt diabetikere, og hvis de ikke behandles, kan det føre til mere alvorlige fodproblemer.

Fodsvamp – hvad du bør vide:

At leve med diabetes føles nogle gange som et fuldtidsjob. Lad ikke fodsvamp komplicere tingene. Lær af dig selv, og tag de følgende tips til dig for at forebygge fodsvamp og andre fodproblemer.

Diabetes test af blodsukker icon

Diabetikere har en øget risiko for at udvikle fodsvamp. Infektionen kan dog kureres med svampedræbende medicin som Lamisil.

Fodsvamp forårsager tør, revnet hud icon

Fodsvamp forårsager tør, revnet hud, hvilket kan gøre diabetikere mere modtagelige over for mere alvorlige tilstande som bakterieinfektioner eller endda sår.

Kløe og svie icon

Kløe og svie er almindelige symptomer på fodsvamp. Men folk med neuropatier overser let disse symptomer.

Det anbefales ikke at behandle fodsvamp med fugtighedscreme eller ikke-medicinsk pulver icon

Det anbefales ikke at behandle fodsvamp med fugtighedscreme eller ikke-medicinsk pulver. For at bekæmpe infektionen er det nødvendigt med svampedræbende medicin som Lamisil.

Hvis du har diabetes og er bekymret for en fodsvampinfektion, skal du kontakte din læge, før du bruger nogen form for anti-svampemedicin i håndkøb. Det er især vigtigt at tale med din læge, hvis du har neuropati, vaskulær sygdom eller foddeformitet.

Fodpleje til mennesker med diabetes

Fodpleje til mennesker med diabetes

Diabetikere er særligt udsatte for kredsløbsproblemer, som kan forårsage tør og revnet hud. Det gør det lettere for svampen at inficere huden mellem tæerne. Derfor har diabetikere en øget risiko for fodsvamp.

Diabetes kan også forårsage nerveskader, hvilket reducerer evnen til at opdage små hudlæsioner, der gør det muligt for fodsvampens patogener at trænge ind i huden. På grund af de overfladiske sanseforstyrrelser opdager diabetikere ofte først symptomerne på fodsvamp sent.

Derfor anbefales det på det kraftigste, at diabetikere undersøger deres fødder dagligt og besøger en fodterapeut regelmæssigt. Fodterapeuter er specialiserede i medicinsk fodpleje og forebyggelse af fodsvamp og hjælper dig med at bruge medicinen korrekt.

Tips til forebyggende fodpleje

Den bedste måde at bekæmpe svampeinfektioner på er forebyggelse. Tips til sunde og svampefri fødder.

Undersøg dine fødder grundigt hver dag icon

Undersøg dine fødder grundigt hver dag, også mellem tæerne. Brug et spejl, eller bed nogen om hjælp, hvis du ikke kan se dine fodsåler. Hvis du opdager rødme, sår, hævelse, blærer, ømme punkter eller noget andet usædvanligt, skal du kontakte din læge.

Brug rene bomuldssokker icon

Brug rene bomuldssokker, og skift dem i løbet af dagen, hvis dine fødder sveder meget. Brug ikke det samme par sko to dage i træk, men lad skoene tørre helt ind imellem.

Undgå at gå barfodet icon

Undgå at gå barfodet, især i offentlige vådområder som brusere eller swimmingpools.

Produkter for behandling af fod-og-hudsvamp